Főoldal Rendszeres programok Tanfolyamok, tréningek Samadhi könyvek Kapcsolat
Mi a Samadhi kör? »
Gyakori kérdések a szellemi útról »
Új vagyok, hol kezdjem? »
Esti programok
Kundalini Yoga Jóga turbo-fokozaton »
Nagy tréningek
Samadhi-Intenzív »
Enneagram

Ezoterikus körökben gyakran félreértett, valójában igen mély önismereti rendszer. Az Enneagram egy hatásos tudattérkép, mely saját tudatalattid megértését segítheti.
Spirituális utak
India, Görögország, Hawaii, Thaiföld.
Visszaemlékezések, élménybeszámolók.
Tűzjárás Menj át a félelmeiden! »
Indiántábor Izzasztókunyhóval »
Samadhi-tábor »
Eli Jaxon-Bear beszámolója 2010-es budapesti látogatásáról

Eli Jaxon-Bear: Budapesti beszámoló
(Vörös Ákos PrAkash fordítása, az angol eredetit lejjebb olvashatod)

Amikor Gangaji és én először jöttünk Budapestre az 1980-as években, az első élményünk a határőrökkel való találkozás volt, akik vörös csillagos sapkában, felfegyverkezve kutatták át  a poggyászunkat a vonatfülkénkben, amikor beléptünk a határon. (Az adott pillanatban ez az 50-es évek film noir-jaira emlékeztetett minket hangulatában.)

Így hát teljesen le voltunk nyűgözve, amikor vendéglátóink egy kis találkozót hoztak össze a lakásukon, és mindannyian körben ülve A folyó csak ömlik című régi hippi dalt énekeltük a nappaliban.

A folyó csak ömlik, zúdul és ömlik,
A folyó csak ömlik a tenger felé.
Földanya visz engem, a gyermekének születtem,
Földanya visz engem a tenger felé.

Amikor az első találkozónkra mentünk egy közösségi házba, láttunk egy kedves fiatalembert copfba fogott hosszú hajjal, aki ragtime-ot zongorázott. Mondtam neki, hogy úgy néz ki, mint egy kaliforniai hippi. Azóta Ákos minden könyvemet lefordította magyarra, és már sok éve tart tréningeket és szatszangokat. 

A Sudden Awakening (szó szerint Azonnali felébredés) Magyarországon Mit akarsz valójában? címen jelent meg, és megtalálta közönségét az ottani közösség körében.

A mostani elvonulás témája a kiábrándulás volt. A kommunista álom az emberiség testvéri összefogásáról valaha ideális jövőképnek tűnt. Mindenki azt adja, amit tud, és azt kapja, amire szüksége van. Mindenki egyenlő egy hierarchia nélküli kollektívában. Amikor azonban ez már nem csak a távoli jövő álma volt, hanem a mindennapok valóságává lett, rémálommá vált.
Ezután a kapitalizmus álma jelent meg. Anyagi gazdagság, kényelem, csoport helyett individualitás – gyönyörű álomnak tűnik, amíg benne nem vagy, és nem tapasztalod, hogy ez egy másik rémálom.
A személyes álmunk egy happy end-del végződő jövőről egy szerető partnerrel, minket imádó gyermekekkel és tökéletes unokákkal, illetve a munkában, karrierben, a művészetekben és a családban való beteljesedéssel szintén gyönyörű álom a jövőről. Csakhogy ez sem pont úgy alakul sohasem. A személyes álmunkból való kiábrándulás az összes álomból való felébredés kapuja. 

Öt év telt el, mióta legutóbb itt voltam. Gyönyörű látni a szeretet és csend és éberség mélységét ebben a sanghá-ban (közösségben). Dalol tőle a szívem. A szabadság és csend lángja fel lett élesztve Magyarországon.

Eli Jaxon-Bear: Budapest Report

When Gangaji and I first came to Budapest in the 1980s, our first impression was of Border Patrol Soldiers with guns and Red Stars on their hats going through our luggage in our train compartment as we crossed the border. (It felt fifties noir at the moment.)
So we were totally amazed when our hosts had a small gathering at their flat and we all sang the old hippy song, The River is Flowing  together in a circle in their living room.

The River is flowing, flowing and flowing.
The river is flowing.
Back to the sea.
Oh, Mother carry me
A child I will always be
Oh, Mother carry me
back to the sea.

When we walked into our first meeting at the communist community center, we saw a sweet man with a pony tail playing ragtime piano. I told him he looked like a California hippie. Since then, Akos has translated all my books into Hungarian and has been leading groups and satsang for many years now.

Sudden Awakening is called What Do You Want? in Hungarian and is finding an audience in the community here.

The theme of the retreat was disillusionment. The communist dream seemed like such a great ideal future: The brotherhood of mankind. Each giving what he can and receiving what is needed. Each equal in a non-hierarchical collective. But when it is not a dream of distant reality but something you are living day to day, it is seen to be a nightmare.
Then the dream of capitalism takes hold. Material wealth, comfort, individuality instead of the group, seems like a wonderful dream until you are in it and it is experienced as another nightmare.
Our personal dream of a future with a happy ending with loving partner, adoring children and perfect grandchildren, fulfillment through work, career, art and family is also a wonderful dream of the future. But it never turns out quite that way. To be disillusioned with our personal dream is the gateway to waking up from all dreams.

It was five years since I was last here. It is wonderful to see the depth of love and silence and vigilance in this sangha. It makes my heart sing. The fire of freedom and silence is lit in Hungary.


Jelentkezés, információ:
PrAkash - Vörös Ákos
Telefon: +36 70 363 2269
E-mail: akos_prakash@yahoo.com
Virtuális kódex - Megvilágosodott mesterek útján
Írások Sri Ramana Maharshi, Papaji, Osho és a Buddha tanításairól, a jóga- és az advaita szellemi útról
Samadhi videotár
Videók
Kedvcsináló videók, interjúk és előadások
 
© 2008 - 2016 Samadhi Kör · www.samadhi.hu