Főoldal Rendszeres programok Tanfolyamok, tréningek Samadhi könyvek Kapcsolat
Mi a Samadhi kör? »
Gyakori kérdések a szellemi útról »
Új vagyok, hol kezdjem? »
Esti programok
Kundalini Yoga Jóga turbo-fokozaton »
Nagy tréningek
Samadhi-Intenzív »
Enneagram

Ezoterikus körökben gyakran félreértett, valójában igen mély önismereti rendszer. Az Enneagram egy hatásos tudattérkép, mely saját tudatalattid megértését segítheti.
Spirituális utak
India, Görögország, Hawaii, Thaiföld.
Visszaemlékezések, élménybeszámolók.
Tűzjárás Menj át a félelmeiden! »
Indiántábor Izzasztókunyhóval »
Samadhi-tábor »
Beszámolók korábbi spirituális utazásainkról

Vörös Ákos PrAkash: India - Lucknow és Rishikesh
Köszöntöm kedves olvasóimat, akikkel megismerkedtünk az Enneagram-sorozatom kapcsán, és köszönöm a sok szép visszajelzést! Kettős örömhírem, hogy ezután sem kell elszakadnunk egymástól (a csoportjaim lehetőségeiről nem is beszélve), ráadásul másik kedvenc témámról, a spirituális utazásról írhatok ezúttal az új sorozatomban.

Sok-sok éve, 1991-ben, az első nyolc év jóga és három év terápiás csoportjai után annyit változott a karmám – a jelek szerint a legjobb irányban –, hogy felkapott a szél. Barátom és tanítóm, Ken Cadigan meghívására, aki elsőként hozta be Európába a Tűzjárást és a Megvilágosodás-Intenzívet, Mauiba utaztam. Maui a második legnagyobb és sokunk szerint a legszebb Hawaii-sziget. Ráadásul Földanya és a többiek különös kegyelméből három évig nagyrészt ott élhettem, új hazámként megszeretve ezt a gyönyörű helyet. Erről majd később mesélek részletesebben.

Amint mondtam, akkoriban felkapott a szél és mindenhová eljutottam, ahova szerettem volna, plusz néhány helyre, amiről azt sem tudtam, hogy vágyom oda. Sok kedves és nyitott emberrel találkoztam az első „hátizsákos generációból”, akik szabadon, szeretettel és kíváncsian utaztak a bolygónk távoli tájain, és sokat tanultam tőlük az utazás szellemi lényegéről.

A „városi folklór” egyik alapelve volt, hogy nem vagyunk turisták. Mindenki büszke volt rá, hogy ő utazó. Vagyis: nem akarja teljes otthoni „kényelmét” és kellékeit magával cipelni, nem fogyasztóként próbálja bekebelezni az adott hely látványosságait, hanem annyira szeretné megismerni és megérezni a helyi hangulatot, amennyire csak lehet.

Az igazi utazó igyekszik tovább maradni egy új helyen, lehetőleg addig, amíg már egészen otthon érzi magát. Igényei mérsékeltek, személyes kapcsolatra törekszik a helybeliekkel (nem kritizálja őket nagy hangon, mint sajnos sok turista, akiről nehéz megállapítani, hogy ha ilyen rossz a véleménye, akkor miért is jött ide), és a szép tájak iránti mélységes, szinte vallásos megbecsülés jellemzi. Ez t mindmáig kötelező érvényűnek érzem magamra az útjaimon.

India

E sorozat első részének nagyszerű aktualitását az adja számomra, hogy tizenkét éve, 1993-ban jutottam el először Indiába, másodszor pedig pár hete. Életem legfőbb fordulópontjai közé sorolom ezeket az utakat.

Annak idején Mauiban éveken át jártam Eli Jaxon-Bear Enneagram- és NLP-tréningjeire, valamint a felesége, Gangaji Satsang-jaira. Mindketten Papaji, a Ramana Maharishi-féle tanítványi lánc leghíresebb mesterének tanítványai voltak. Az ő személyes hatásuk mellett sok barátom volt Mauiban, akik már jártak Papajinál, akár többször is. Egyszerűen az a hangulat alakult ki közöttük, hogy előbb-utóbb mindenkire sor kerül. Rengeteg véletlennek kellett összejönnie, de végül én is ott voltam Indiában!

Az akkori hónapok első felét Lucknow-ban, Papaji városában töltöttem. Miután kicsit hozzászoktam a totális őrülethez, amit egy indiai nagyváros tömegközlekedése jelent, még mindig úgy éreztem, hogy ennek a városnak egyetlen nevezetessége van: Papaji. Az Ő Satsang-jai (mély csendes meditáció, rövid beszéd, kérdés-felelet) átsugározták az egész város hangulatát, mindenfelé a többi Satsang-ra járóba ütköztünk a városban, integettünk egymásnak egyik biciklis riksából a másikba… Nagy ünnep volt az egész.

Egyszerű helyek is megszentelődhetnek. A Satsang-társaság egyik törzshelye a Carlton Hotel szabadtéri étterme volt. Eleinte ott is laktunk a Carltonban. A hotel egy régi mogul palota épületében volt – sok van belőlük Észak-Indiában, mint például a Taj Mahal. A fehér asztalok hatalmas zöld gyepszőnyegen álltak, jókora távolságban egymástól. Minden tágas volt, tiszta, üde, felszabadult. Pont mint a mi belső érzéseink, Papaji bennünk élő hatásával. El is neveztük a helyet: ez lett az igazi Vendéglő a Világ Végén.

Néha fél napokat ültünk itt egy-egy asztalnál, megállt az idő. Társaink jöttek-mentek, változott a társaság, miközben mintha ugyanaz a beszélgetés folytatódott volna, jelentős csend-szakaszokkal. Egyik este órákon át itt ülve néztünk végig egy igazi „bazi nagy”, gyönyörű indiai lagzit, szitár-tabla-harmónium koncerttel, mesebeli öltözetű gyönyörű emberekkel. Szép álom volt.

Én is Lucknow-nak köszönhetem az első indiai harmóniumomat: itt vettem egy olyan családtól, akik legalább négy generáció óta ilyeneket készítenek! Minden éneklésünkben benne van ez az ősi, harmonikus energia, hálás vagyok érte azóta is.

A másik kedvenc helyem a Botanikus Kert volt Lucknow-ban. Azon belül is az óriási Banyan-fa. Ha jól értettem a feliratát, ez a fa a fikusz-félék családjához tartozik. Legcsodálatosabb tulajdonsága az, hogy léggyökereket ereszt mindenfelé, és ahol ezek jó talajt érnek, újabb törzzsé fejlődnek, sok új fává, amelyek mind össze vannak nőve az eredeti, központi törzzsel. Ezért a Banyan-fát (ejtsd: bánien) minden élet örök összeköttetése élő jelképének tekintik. Sokat üldögéltem ott.

Az első indiai utamon kezdett kirajzolódni bennem a spirituális utazás igazi lényege. Nekem a szellemi út alapja, alfája és omegája mindig a jóga marad. Amikor Indiában gyakoroltam az ősi gyakorlatokat, akkor éreztem meg először az igazi lényegüket: mélységes kinyílást a természetre, a szépségre, az egész világ erőire. Mindez gyönyörű tájakon, sok ezer év jógijainak megszentelt földjén… maga a csoda.

Azóta is mindig velem van egy-két nagy füzet, hogy leírjak-lerajzoljak minden szépet és fontosat. Általános szokásom lett a „tollbamondás” gyakorlata, amikor egy-egy szép, erős energiájú helyen olyan tömegesen áradnak rám a felismerések, hogy csak győzzem leírni!

93-ban is, most is Rishikesh lett számunkra a végállomás. Kevés jobb helyet tudok elképzelni a világon. Itt ér ki a Ganga a Himalája hegyei közül a síkságra. Már a neve is hosszú évek óta vonzott: „az ősi mesterek (rishi-k) városa”. A valóság még jobb volt, mint amit vártam. A kedvenceim a függőhidak: a Ram Jhulla (ma Shivananda-hídnak hívják a legendás jógamesterről, akinek csaknem a városka felét határozza meg az ashramja) és a Laxman Jhulla, Lakshmi istennő hídja. Ezeken a karcsú drótkötél hidakon lehet átkelni a folyó fölött – csak gyalog és sajnos motorbiciklivel –, amit naponta sokszor megtettünk. Annak idején a Green Hotel egy ashramból (jóga-központból) leválasztott épületében laktunk, idén a másik parton, a Shivananda ashram vendégházában. A hátsó kiskert zöld füvén jógáztam sokat, mélyen meghatódva attól, hogy újra itt lehetek. Színes szélesvásznú kilátás nyílt a löszös medertől márványfényű Ganga jókora, köves árterére, a kedves, nem túl magas part menti épületekre és a háttérben a Himalája első gyönyörű, sűrű erdős előhegyeire.

India tud valamit. Rishikeshben kb. ötvenévnyi fejlődés zajlott le az utóbbi 12 évben. Minden tele van a világ legjobb spirituális könyveit kínáló könyvesboltokkal, a Kelet és Nyugat ősi és legújabb zenei stílusainak hihetetlen fúzióját (pl. Osho régi zenészeinek lemezeit) kínáló zeneboltokkal. Ha elfogadjuk, hogy a zenék mélyen tükrözik a világ változásait, akkor a nagy szintézis már javában zajlik.

Mindenki tudja, hogy a lényeg: a jó időben kell lenni a jó helyen. Én hozzáteszem: a legjobb állapotban! Ez számomra a spirituális utazások mottója. GYERE VELÜNK!

A közelgő és tervezett spirituális utazások legfrissebb listáját a Tanfolyamok, tréningek menüpont alatt találod!

Vissza a spirituális utazások menübe


Jelentkezés, információ:
PrAkash - Vörös Ákos
Telefon: +36 70 363 2269
E-mail: akos_prakash@yahoo.com
Virtuális kódex - Megvilágosodott mesterek útján
Írások Sri Ramana Maharshi, Papaji, Osho és a Buddha tanításairól, a jóga- és az advaita szellemi útról
Samadhi videotár
Videók
Kedvcsináló videók, interjúk és előadások
 
© 2008 - 2016 Samadhi Kör · www.samadhi.hu