Főoldal Rendszeres programok Tanfolyamok, tréningek Samadhi könyvek Kapcsolat
Mi a Samadhi kör? »
Gyakori kérdések a szellemi útról »
Új vagyok, hol kezdjem? »
Esti programok
Kundalini Yoga Jóga turbo-fokozaton »
Nagy tréningek
Samadhi-Intenzív »
Enneagram

Ezoterikus körökben gyakran félreértett, valójában igen mély önismereti rendszer. Az Enneagram egy hatásos tudattérkép, mely saját tudatalattid megértését segítheti.
Spirituális utak
India, Görögország, Hawaii, Thaiföld.
Visszaemlékezések, élménybeszámolók.
Tűzjárás Menj át a félelmeiden! »
Indiántábor Izzasztókunyhóval »
Samadhi-tábor »
Mi a Samadhi kör?

       A Samadhi a megvilágosodás útja. Több forrásból és iskolából is közvetlenül merít, amelyek formáikban sokszor nagyon eltérőek, lényegükben azonban annál hasonlóbbak. A Samadhi Kör legfőbb forrása a Ramana Maharishi-Papaji-féle tanítványi lánc, amely önmagában is az évezredek óta létező indiai advaita-tanokra épül, és nem kevesebbet, mint a valódi Én megtalálását tűzi ki közvetlen célként. (Az idegen szavak, kifejezések bővebb magyarázatához lásd a szellemi út szótárát
       A Ramana-i út tisztasága világszerte sok spirituális kereső számára példakép, Sri Ramana Maharishi életrajza alig áll egyébből, mint a végtelen, isteni Én megtalálásából, egész életében való megéléséből, és annak továbbadásából. Egyik legnagyobb tanítványa, Sri H. W. L. Poonja, vagy Papaji, úgy valósított meg egy hasonló életutat, hogy közben élete nagy részében keményen dolgozott és egy nagy családról gondoskodott.
       Az önfelfedezés útját a mai mindennapokra alkalmazót Charles Berner – a megvilágosodás-intenzív módszerének megalkotója – szerint a megvilágosodás önmagunk közvetlen megtapasztalása. Az ő intenzívjének alapvető instrukciója, a „Mondd meg nekem, hogy ki vagy te”, magában foglalja Ramana Maharishi életre szóló alapkérdését: „Ki vagyok én?”. Az egész szellemi út felfogható úgy, mint ennek az önfelfedezésnek a folyamata.

       Korunk egyik legzseniálisabb megvilágosodott mestere, Osho szerint a felébredés útja három szintből áll. Az első szint a terápia, ami ebben az esetben arra való, hogy késszé váljunk, képesek legyünk a következő szintre, a meditációra. A terápia a tudatalattiból felbukkanó belső feszültségek, sérülések kezelését és feldolgozását jelenti. Ebben a megközelítésben nagyon fontos, hogy ne ragadjunk le ennél a szintnél, hanem haladjunk tovább, ugyanakkor kihagyni sem lehet, mert alapfeltétele a magasabb szinteknek.
       A második szint, a meditáció, már spontán következik be, amint kellő szintig feloldottuk a zavaró belső akadályokat. Egyre többször spontán ellazult, kinyílt állapotokat érhetünk át, és ezzel egyben visszatérünk kisgyerekkori, valódi lényünkhöz, lényegünkhöz is. Az egész élete megváltozik annak, akinek mindennapi élményévé válik a meditáció. Korántsem csak a gyakorlás perceiben, óráiban jelentkezik ez a pozitív hatás, hanem elérhető cél, hogy az egész életünket áthassa, és hogy mindig lássuk, halljuk, érezzük a természet és az élet szépségét.
       A harmadik szint, a megvilágosodás az abszolút cél. Visszatérés a tudatunk forrásához, amitől addig az elme, a gondolatok bezárt rendszere elválasztott. A belső út tele van paradoxonokkal. Az egyik legnagyobb paradoxon az, hogy a meditációt, és még inkább a megvilágosodást, lehetetlen megcsinálni. Bármi, amit csinálunk, a gondolataink zárt rendszerét, az elmét erősíti, ami a hazatalálás legfőbb akadálya. Éppen ezért olyan kitartó elszánásra van szükség a cél irányában, hogy ezek a csodák akkor is megtörténjenek, ha megcsinálni lehetetlen őket.

       Ugyanakkor ha az abszolútot tűzzük ki célul, mint Ramana Maharishi, illetve néhány zen és tibeti irányzat és iskola, akkor mindenképpen szembe kell néznünk ennek akadályaival. Az akadályok megértésében és feloldásában a karaktertan, az Enneagram a leghatékonyabb segítség. Az Enneagram-tan alapja a kikristályosodás-élmény, a legkorábbi legfájdalmasabb kisgyerekkori élményünk, ami már radikális változást hozott létre a tudatunkban. Ez az élmény általában három éves kor körül történt, és ezáltal hasadt szét a tudatunk a „tudatos” elmére és az elfojtott tudatalattira.
       Ezzel az élménnyel a gondolatok zárt rendszerré álltak össze, amely semmit sem szeret beengedni, ami a saját koncepcióiba nem illik bele – elfojt minden érzelmet, emléket, fantáziaképet, amit nem hajlandó elfogadni, és ezek az elfojtott tartalmak hozzák létre a tudatalattit. A legnagyobb baj az, hogy az elfojtások által a tudatunk legnagyobb részét, minimum kilencven százalékát elveszítjük, beleértve a legértékesebb részeinket is. Az eredendő, valódi lényünk is a tudatalatti mélyére süllyedt ekkor, ennek középpontjával, a valódi, halhatatlan Énnel együtt.
       Ha az önfelfedezés útján újra meg akarjuk találni valódi önmagunkat, ez csak a tudatalatti mély felfedezésén, felkutatásán át lehetséges. A tudatalatti legelső rétegei a legfájdalmasabbak, néha ijesztőek, hiszen éppen ezek miatt fojtotta el az elme a tudatalatti egészét. Az ettől való menekülés következménye a figyelem állandó kifelé fordulása, és az ezzel járó felszínesség, ami korunk egyik fő jellemzőjévé vált.
       Aki fel akarja fedezni a tudatalattit, annak ki kell tartania az első nehézségek idején. Az alvilág bejáratánál őrködő kapuőrző ősi mitológiai jelképe épp az ilyen szokatlan belső élményeknek a megtestesítője (ahogy maga az alvilág is a tudatalatti jelképe). Nem mindenki kész a tudatalattiba való belépésre, de aki késztetést és hívást érez, az készen áll.
       Sokféle neve van ennek az útnak, a szellemi úttól kezdve a hős útjáig. Az Enneagram-tan éppen ennek a legkeményebb tudatalatti rétegnek, a karakternek a megértését és feldolgozását segíti. A típusunkon múlik, hogy min, milyen irányban dolgozva tudunk a leghatásosabb eredményt elérni belső világunkban.

       Ahogy James Redfield Mennyei Próféciájában is váltakoznak az energiákról, tudatszint-emelkedésről szóló felismerések a dolgoznivalókat és a gyakorlati alkalmazást tárgyalókkal, ugyanígy segítik egymást a terápia és a meditáció szakaszai a személyes fejlődésben, bár a meditáció jelenti a magasabb szintet a kettő közül.
       Még a megvilágosodás, az abszolút feloldódás átélése is egyszerre a terápia és a meditáció beteljesedése. Egyrészt az addigi elmeszerkezet összeomlásával jár, ami nyilvánvalóan egy magasabb szintű terápiás folyamat, csak ez nem egy szokásnak vagy hiedelemnek, hanem az egész visszahúzó elmének az összeomlása. Az ezzel járó kiszabadulás, tiszta tudat, megváltás-élmény viszont a meditáció útjának a csúcspontja.
       A mai tréningek résztvevői a megvilágosodás átélése után sem tudnak visszavonulni egy tökéletesen nyugodt helyre, ezért a gyakorlatban ciklusok figyelhetőek meg a szellemi úton. Az abszolút átélése után is újabb terápiás feldolgoznivalókat szoktak előhozni különböző élethelyzetek. Ez azonban nem probléma, és beleillik az azonnali felébredés-iskolák (Rinzai zen, Ramana Maharishi, tibeti azonnali felébredés-utak) hagyományába, amelyek szerint bölcs dolog azonnal az abszolút célt kitűzni, és az abszolút átélése nem függ előzetesen teljesítendő szintektől és követelményektől.
       Bármilyen hihetetlen, a megvilágosodás a megfelelő közegben bármikor megtörténhet, és sohasem múlik el nyomtalanul. Még ha utána sok dolgoznivaló merül is fel, a keresőben akkor is megmarad az abszolút viszonyítási alap most már átélt élménye. Még ha egy következő életben is, de ez az abszolút lehetőség akkor is benne marad a lélekben.

Melyik programot válaszd most? Kattints ide, és segítek eldönteni!Jelentkezés, információ:
PrAkash - Vörös Ákos
Telefon: +36 70 363 2269
E-mail: akos_prakash@yahoo.com
Virtuális kódex - Megvilágosodott mesterek útján
Írások Sri Ramana Maharshi, Papaji, Osho és a Buddha tanításairól, a jóga- és az advaita szellemi útról
Samadhi videotár
Videók
Kedvcsináló videók, interjúk és előadások
 
© 2008 - 2016 Samadhi Kör · www.samadhi.hu