Főoldal Rendszeres programok Tanfolyamok, tréningek Samadhi könyvek Kapcsolat
Mi a Samadhi kör? »
Gyakori kérdések a szellemi útról »
Új vagyok, hol kezdjem? »
Esti programok
Kundalini Yoga Jóga turbo-fokozaton »
Nagy tréningek
Samadhi-Intenzív »
Enneagram

Ezoterikus körökben gyakran félreértett, valójában igen mély önismereti rendszer. Az Enneagram egy hatásos tudattérkép, mely saját tudatalattid megértését segítheti.
Spirituális utak
India, Görögország, Hawaii, Thaiföld.
Visszaemlékezések, élménybeszámolók.
Tűzjárás Menj át a félelmeiden! »
Indiántábor Izzasztókunyhóval »
Samadhi-tábor »
Kundalini Yoga

A Kundalini Jóga – a tudatosság jógája

„A Kundalini Jóga a végesnek a végtelennel való egyesítésének tudománya, és a végtelennek a végesben való megtapasztalásának művészete.” – Yogi Bhajan

A Kundalini Jóga dinamikus, erőteljes eszköz a lélek megtapasztalására.

A Kundalini Jógában a mentális, fizikai és idegi energiákat használjuk fel tudatosan. A technikák pontosan, tudatosan kombinálják a lélegzetet, a mudrát (kéz- és testtartást), a szem fókuszálását, a testi zárakat (bandhákat) és testhelyzeteket, amelyek együtt kiegyensúlyozzák a hormonrendszert, erősítik az idegrendszert, növelik a tüdőkapacitást, és tisztítják a vért. Ezáltal kiegyensúlyozzák a testet, az elmét és a lelket. Mindez csodás módon elősegítheti a betegségek gyógyulását és az egészség megőrzését – sőt a boldog, teljes életet is. (Healthy: egészséges. Happy: boldog. Holy: szent. A 3HO Kundalini Yoga szervezet jelmondata…)

A Kundalini Jóga alapja a tapasztalat. Ezt semmi szó vagy gondolat nem helyettesítheti. Gyakorlásával a testre és elmére hatunk, ez pedig felemeli a lelket. Épp ezért mindenkinek való. A Kundalini Jóga ősibb, mint a vallások. A bennünk rejlő óriási lehetőségek felébresztésére való, amelyek legtöbbünkben alvó állapotban vannak jelen. Az eredmény: nagyobb tudatosság és mélyebb nyugalom, bármilyen körülmények között.

Nagyon időszerűvé és alkalmazhatóvá teszi, hogy évszázadok óta nem a magányos remeték, hanem a családosok útja. Közelebb áll tehát a mai emberek valóságos helyzetéhez. Segít feldolgozni a munkával, családdal járó stresszt, erőt ad szembenézni korunk kihívásaival. 

Az ősi titkos tanításokat Yogi Bhajan 1969-ben kezdte nyíltan tanítani, hogy segítse az emberiséget a Halak korszakáról a Vízöntő-korszakra való nehéz váltásban. Megadja a tudatosságot és erőt, hogy finoman éljük át az elkerülhetetlen változásokat. Yogi Bhajan átadta a világnak a technikákat és spirituális tanításokat, melyeknek Indiában a mesterévé vált.
„A Kundalini Jóga teljesebben integrál a valóságba, és megadja a hatékony élethez szükséges szélesebb látókört és érzékenységet.” (Yogi Bhajan: Kundalini Yoga: Az örök Erő áramlata)

A Kundalini maga a Tudat energiája, amit a Kundalini Jóga felébreszt – egyáltalán nem minden energia Kundalini. Aki gyakorolja, az változik – és vele együtt az egész élete is. A tudatosság fejlődésével az agyunk intuitív képességeit kezdjük sokkal teljesebben használni. Ezoterikus körökben sokan félnek a Kundalini ébredésétől, mivel az ellenállásokat összetévesztik a kinyílással. Ha valamitől, inkább attól az élettől félek, amiben nincs felébredett állapotban a Kundalini

A Kundalini Jóga az átalakulás útja. A megemelt energiaszint megmutatja az akadályainkat, amiken túl kell jutni. Ez nem mindig tűnik könnyűnek, de Yogi Bhajan üzenete egyértelmű: „Minden akadályon át vezet egy út.” (Yogi Bhajan: Vízöntő Szutrák)

Az új, magasabb energiaszintek a nagyobb tudatossággal stabilizálódnak. A gyakorlás közben rendszeresen ülünk csendes meditációban a dinamikusabb gyakorlatok után – lehetőséget adunk magunknak a teljesebb, mélyebb Önmagunkra ébredésre. A kriyák (gyakorlatsorok) része a dinamikus légzés, ami elsöpri a tudat akadályait, tisztítja a tudatot. 

A Kundalini Jóga a teljes jelenlétre nevel – a nehezebb gyakorlatok közben esély sincs másra gondolni. Ez tiszta haszon azoknak, akiket a saját gondolkodásuk hosszú időkig megakadályoz az igazi meditációban. A gyakorlatok elszánást igényelnek és növelik az arra való készséget, ami lényeges alapja a hosszú távú fejlődésnek. Az önfegyelem növekedése hamarosan sok mindenre képessé teszi a gyakorlót, amire nemrég képtelen lett volna, és a komfortzónából való kilépés hamarosan csodálatos eredményeket hoznak, amikre az ego korlátai között esély sem lett volna. A cél nem kevesebb, mint a valódi Én, a lelkünk felfedezése, megélése és kifejezése életünkben. 

A meditációk is különlegesek a Kundalini Jógában. A légzésgyakorlatoktól a mantrák sajátos, komplex felhasználásán át a mudrákig, az energiákat és tudatállapotokat irányító kéztartásokig sok eszközt használunk a cél, a mély és hatásos meditáció elérésére. Az eredményeket óriási mértékben fokozza egy-egy meditáció 40 vagy 120 napon át való gyakorlása.

Semmiképpen sem tanácsos túl könnyen venni a Kundalini Jógát. A változások mélyek és szokatlanul gyorsak, épp ezért a gyakorlók egész életében változásokat okoznak. Annak való ez az út, aki igazán változni és fejlődni akar. 

Milyen gyakorlást jelent a Kundalini Jóga?

A Kundalini Jóga óra mindig ráhangolódással kezdődik: két alap-mantra 3-3 ismétlésével ráhangolódunk a szent és védett térre, meghívjuk azt a gyakorlásunk számára. 

A bemelegítés nyújtásokból és lazításokból áll, a fő ízületekre helyezve a hangsúlyt, amelyek lehetővé teszik a biztonságos, jól működő gyakorlást. Segítenek a légzés elmélyítésében és a figyelem megerősítésében.

A gyakorlás első fő része egy kriya. A kriya (szanszkrit szó) cselekvést jelent, amely eredményhez vezet. A Kundalini Jóga kriyák testhelyzetek, légzésgyakorlatok és hangok kombinációi egy meghatározott cél érdekében. Egyszerre hatnak a testre, elmére és lélekre. Általában hatást gyakorolnak a hormonrendszerre, rugalmasabbá teszik a testet, főleg a gerincet, és sok más eredményük is van. Minden kriya másként hat, de mindig a lényünk valamennyi szintjét érinti.

A testhelyzetek, ászanák különleges háromszögeken és egyéb szögeken át hatnak, a légzés mozgatja a pránát, a mantra mélyen behangol a hangokra és rezgésekre, a testzárak (bandhák) irányítják az energiákat, a szem-fókusz közvetlenül a tudatra hat. A gyakorló minden szinten változik a kriya végére. Testileg és mentálisan is kész lesz a meditációra, belső tere nyitottabb lesz. Minden kriya önmagában teljes, és pontos, finom hatásokat hoz létre a lényünk minden szintjén. Yogi Bhajan ezért is hangsúlyozta, hogy a gyakorlásban és átadásban mindenki őrizze meg a technikákat és tanításokat az eredeti formájukban. Az egyetlen megengedett változtatás a könnyítés szükség esetén: a megadott idők rövidítése vagy a könnyített változatok alkalmazása.

A Kundalini Jóga gyakorlásához hagyományosan ajánlott a laza, világos színű, lehetőleg fehér, természetes anyagból készült ruha, hasonló fejfedővel, ami a kendőtől a könnyű sapkáig több minden lehet. Lehetőleg természetes anyagból készült takaróra is ülünk – egy másikkal takarózhatsz a lazítások alatt -, esetleg ülhetsz a hagyományos fehér báránybőrön. Előtte 2-3 órával ne egyél, vizet természetesen lehet inni, és az órára is ajánlott hozni magaddal.

Új Kundalini Yoga óra 2014 nyarától minden héten. A pontos időpontokat és helyszíneket mindig megtalálod a Rendszeres esték menüpontban és a főoldalon is.Jelentkezés, információ:
PrAkash - Vörös Ákos
Telefon: +36 70 363 2269
E-mail: akos_prakash@yahoo.com
Virtuális kódex - Megvilágosodott mesterek útján
Írások Sri Ramana Maharshi, Papaji, Osho és a Buddha tanításairól, a jóga- és az advaita szellemi útról
Samadhi videotár
Videók
Kedvcsináló videók, interjúk és előadások
 
© 2008 - 2016 Samadhi Kör · www.samadhi.hu